Konferencja warsztatowa

SKUTECZNA DIETOTERAPIA I DIAGNOSTYKA W GABINECIE DIETETYCZNYM

WYKŁADY + WARSZTATY
25 września 2021 - sobota
Hotel Novotel Poznań Centrum****
WYDARZENIE ROZPOCZNIE SIĘ ZA:
0dni
0godz.
0min.
0sek.

Praktyczne warsztaty i wykłady dla specjalistów dietetyki

Dowiedz się, jak pracują najlepsi w branży i zwiększ skuteczność swojej dietoterapii!

Biorąc udział w konferencji warsztatowej zdobędziesz praktyczną wiedzę i poznasz najświeższe doniesienia ze świata nauki.

 
Podczas kolejnej edycji Konferencji warsztatowej Food Forum zgłębiamy warsztat pracy dietetyka w najtrudniejszych i często spotykanych chorobach dietozależnych
  • W trakcie grupowych warsztatów wspólnie z innymi dietetykami przećwiczysz pracę na prawdziwych przypadkach pacjentów i poznasz warsztat pracy najbardziej cenionych dietetyków i lekarzy w Polsce, którzy podzielą się z uczestnikami swoją praktyczną wiedzą, prosto z gabinetu
  • Podczas merytorycznych wykładów zdobędziesz mnóstwo cennych wskazówek dotyczących skutecznej dietoterapii oraz interpretacji badań laboratoryjnych w gabinecie dietetycznym
  • Wystąpienia poprowadzą dietetycy i specjaliści o zapleczu naukowym i praktycznym, a podczas trwającej konferencji będziesz mógł zadać nurtujące Cię pytania
  • Poznasz skuteczne strategie postępowania i aktualne standardy i fakty naukowe, aby być na bieżąco z tym co się dzieje w świecie dietetyki i nauk medycznych
  • Będziemy rozmawiać o dietoterapii, diagnostyce, suplementacji i probiotykoterapii, kompleksowo omawiając metody postępowania w schorzeniach dietozależnych

WRACAMY DO WYDARZEŃ NA ŻYWO!

Po 1,5-rocznej przerwie w wydarzeniach stacjonarnych z wielką radością wracamy do formuły spotkań na żywo. Czekać na Ciebie będą:

  • Bezpieczna przestrzeń konferencyjna, w której spotkamy się przy zachowaniu odpowiedniego reżimu sanitarnego.
  • Odświeżysz znajomości i zyskasz nowe – wymienisz się kontaktami, wiedzą, doświadczeniami oraz zdobędziesz inspiracje do działania.
  • Na warsztatach razem z innymi dietetykami będziesz pracować na przypadkach pacjentów i prowadzić owocne dyskusje w grupach warsztatowych.
  • Zdobędziesz unikatową wiedzę, niezbędna w pracy dietetyka, którą przełożysz na praktyczne umiejętności.

DLACZEGO NIE MOŻE CIĘ ZABRAKNĄĆ NA TEJ KONFERENCJI?

Warsztaty eksperckie
Dajemy Ci możliwość wzięcia udziału w warsztatach eksperckich podczas konferencji! Czeka na Ciebie kilka unikatowych, różnorodnych tematycznie warsztatów przygotowanych przez najlepszych ekspertów dietetyki i nauk medycznych
Sprawdzone strategie
Podczas warsztatów poznasz skuteczne i potwierdzone naukowo zalecenia oraz praktyczne case study i zobaczysz, co robią inni dietetycy, aby zwiększyć skuteczność postępowania terapeutycznego!
Gotowe rozwiązania
Pokażemy Ci, co w praktyce będziesz mógł wdrożyć w swojej pracy z pacjentami – podpowiadamy, jak rozwiązać problemy, z którymi borykasz się na co dzień, planując i dostosowując dietoterapię do konkretnych przypadków pacjentów
Skuteczne praktyki
Rozkładamy na czynniki pierwsze wszystkie najważniejsze elementy dietoterapii – wskazujemy elementy, które okazały się kluczowe i zdecydowały o finalnym sukcesie postępowania dietetycznego!

NA KONFERENCJI WYSTĄPIĄ:

GOŚĆ HONOROWY:
prof. dr hab. n. med. WOJCIECH CICHY
Absolwent Wydziału Lekarskiego AM w Poznaniu z roku 1965 (dyplom z wyróżnieniem). Od 1970 roku pracownik tej Uczelni (obecnie: Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego). Kariera naukowa w UMP: od asystenta do profesora zwyczajnego. W latach 2005-2012 kierownik I Katedry Pediatrii i Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych. Specjalista z zakresu pediatrii, medycyny sportowej i gastroenterologii. Prodziekan Wydziału Lekarskiego (1990-1993). Stypendysta Fundacji im. Aleksandra von Humboldta (Getynga/Niemcy – 1979-1982).
DR N. MED. ANGELIKA KARGULEWICZ
DR N. MED. PAWEŁ RAJEWSKI
PROF. WSNOZ
MGR PAULINA IHNATOWICZ
PROF. DR HAB. N. MED. TOMASZ BANASIEWICZ
DR N. MED. MIROSŁAWA GAŁĘCKA
DR N. MED. MAGDALENA CUBAŁA-KUCHARSKA
DR HAB. N. MED SŁAWOMIRA DRZYMAŁA-CZYŻ
KOLEJNI PRELEGENCI JUŻ WKRÓTCE!

PROGRAM WARSZTATÓW
TYLKO DLA UCZESTNIKÓW WERSJI STACJONARNEJ

 
 
WARSZTAT 1

Dieta i suplementacja dla kobiecej płodności

mgr Paulina Ihnatowicz
  • Jak wzmocnić komórkę jajową, czyli co włączyć i co wyeliminować ze swojej diety i życia – dieta, suplementacja, lifestyle wspierające kobiecą płodność
  • Suplementacja do zadań specjalnych - jakie suplementy „specjalizuja się” we wzmacnianiu jakości komórek jajowych
  • Praktyczne wskazówki dietetyczne ukierunkowane na wzmacnianie jakości komórek jajowych
  • Suplementacja polecana przez Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników dla kobiet, które starają się zajść w ciążę i przygotowują się do ciąży
  • Jak zadbać o równowagę hormonalną? Jak podnieść poziom progesteronu za pomocą diety?
 
 
WARSZTAT 2

Żywienie wspomagające odporność u pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit

Prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
  • Nieswoiste choroby zapalne jelit a ryzyko nowotworu - prawidłowe żywienie w chorobie Leśniowskiego Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego w profilaktyce powikłań.
  • Wspieranie odporności i bariery jelitowej - nukleotydy, arginina, glutamina i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 jako dodatkowe wsparcie w leczeniu NCHZJ
  • Żywienie immunomodulujące – substancje poprawiające funkcje układu odpornościowego u pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit
  • Case study: Postępowanie żywieniowe u pacjenta z chorobą Leśniowskiego-Crohna
 
 
WARSZTAT 3

Dietoterapia i probiotykoterapia w insulinooporności

dr n. med. Angelika Kargulewicz
  • Wpływ mikrobioty jelitowej na gospodarkę węglowodanową - czy probiotyki mogą poprawić wrażliwość tkanek na insulinę?
  • Metformina a mikrobiota – wpływ farmakoterapii insulinooporności na bakterie jelitowe i ich aktywność
  • Zalecenia żywieniowe w insulinooporności - w jaki sposób ustalić odpowiednią ilość posiłków?
  • Kolacje węglowodanowe, śniadania białkowo-tłuszczowe – dla kogo, co będzie wskazane?
  • Edukacja żywieniowa vs jadłospis – co skuteczniej pomoże pacjentowi z insulinoopornością?
 
 
WARSZTAT 4

Zaburzenia pracy wątroby, a hormony tarczycy

dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
  • Rola wątroby w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy – tarczyca a niewydolność wątroby
  • Diagnostyka w powikłaniach tarczycowych chorób wątroby - wpływ niewydolności wątroby na wyniki oznaczeń parametrów tarczycy
  • „Low T3 syndrome” i inne zaburzenia parametrów tarczycowych w chorobach wątroby
  • Wpływ czynników środowiskowych na czynność tarczycy i wątroby
  • Praktyczne wskazówki żywienia w przypadku niewydolności wątroby i zaburzeń pracy tarczycy

PROGRAM KONFERENCJI WARSZTATOWEJ

 
 
WYKŁAD 1

Otyłość – wina genów czy żywienia? Genetyczne uwarunkowania behawioralne związane z przyjmowaniem pokarmu, a metody terapeutyczne

  • Geny a dieta – na jakie aspekty żywieniowe geny mają realny wpływ?
  • Zwiększony apetyt z powodu stresu oraz podjadanie – rola genów oraz wskazówki terapeutyczne.
  • Odczuwanie sytości zapisane w genach – czy to możliwe? Wskazówki do pracy z pacjentem z zaburzonym odczuwaniem sytości uwarunkowanym genetycznie.
 
 
WYKŁAD 2

Mikrobiom jelitowy a otyłość - rola probiotyków i prebiotyków w profilaktyce i leczeniu otyłości

dr n. med., prof. WSNoZ Paweł Rajewski
  • Mikrobiom jelitowy i jego rola w patogenezie otyłości.
  • Pro- i prebiotyki i ich wpływ na przebudowę/ odbudowę zaburzonej flory jelitowej.
  • Czy powinno się suplementować pro-i prebiotyki w profilaktyce i leczeniu otyłości?
  • Jeśli tak, to kto? jakie szczepy? w jakich dawkach? i dlaczego? powinien suplementować pro-i prebiotyki.
 
 
WYKŁAD 3

Strategie budowania odporności poprzez dietoterapię

  • Jak budować odporność? Co ją osłabia? Aspekty dietetyczne wspierania odporności
  • Otyłość a mediatory stanu zapalnego – czy masa ciała wpływa na odporność?
  • Co działa? Realny wpływ witamin i składników mineralnych na odporność
  • Wspieranie mikrobioty jelitowej w praktyce – jak dobrać odpowiedni szczep do przypadku?
  • Laktoferyna, kurkumina, flawonoidy, colostrum – działanie, źródła, dawkowanie i wskazówki do zastosowania substancji bioaktywnych w praktyce
  • Najlepsze źródła kwasów omega-3 w diecie i zalecenia ich bilansowania
 
 
WYKŁAD 4

Rozpoczęcie dietoterapii celiakii krok po kroku

dr hab. n. med. Sławomira Drzymała-Czyż
  • Diagnoza i co dalej? Wyzwania i problemy pacjentów przechodzących na dietę bezglutenową.
  • Pierwszy etap stosowania diety bezglutenowej bezpośrednio po rozpoznaniu choroby – na co należy zwrócić uwagę?
  • Drugi i dalsze etapy diety bezglutenowej – wskazówki do prowadzenia zbilansowanej i urozmaiconej diety bezglutenowej.
  • Deficyty witaminowo-mineralne a zanik kosmków jelitowych.
  • Wspieranie odbudowy kosmków jelitowych suplementacją oraz bezglutenowe suplementy diety - na co warto i należy zwrócić uwagę?
 
 
WYKŁAD 5

Histamina - mediator o wielu obliczach - rola histaminy w procesach zapalnych, modulacji odpowiedzi alergicznej, trawieniu pokarmów i jej wpływ na układ nerwowy.

dr n. med. Mirosława Gałęcka
  • Jak histamina trafia poza komórkę i indukuje stan zapalny?
  • Wielokierunkowe działanie histaminy na organizm-charakterystyczne objawy niepokojące.
  • Nietolerancja, alergia czy pseudoalergia? O złożonym problemie zaburzeń regulacji poziomu histaminy i odpowiedzi alergicznej.
  • Jelito i jego rola w kontroli stężenia histaminy-jakie są metody diagnostyczne problemów z histaminą?
  • Co należy wykluczyć z diety, gdy wystąpi nadwrażliwość na histaminę? Dieta antyhistaminowa – podstawy stosowania.
*Program konferencji może ulec zmianie
TYLKO DLA UCZESTNIKÓW WERSJI STACJONARNEJ

CZEGO NAUCZYSZ SIĘ NA WARSZTATACH?

Konferencja została opracowana na bazie najbardziej pożądanych tematów z branży dietetycznej. Coraz nowsze publikacje i badanie oraz ciągłe ewoluowanie dietetyki jako nauki wymaga stałego zgłębiania tematu i poszerzania horyzontów! Znakomici prelegenci, którzy są ekspertami w swoich dziedzinach nie tylko przedstawią teorię, ale pokażą praktyczne rozwiązania, które możesz wykorzystać w swojej codziennej pracy z pacjentami.

Dietoterapia
Interpretacja badań laboratoryjnych
Probiotykoterapia
Suplementacja
Nowe doniesienia naukowe
 

WEŹ UDZIAŁ W KONFERENCJI, SZCZEGÓLNIE JEŻELI:

  • Potrzebujesz zaktualizować swoją wiedzę z zakresu dietetyki, by być na bieżąco z doniesieniami i nowymi standardami
  • Jesteś dietetykiem i pracujesz z pacjentami kompleksowo, analizując ich stan zdrowia i dostosowując do niego swoje zalecenia
  • Jesteś nastawiona/y na rozwój i chcesz poznać metody dietoterapii, które sprawdziły się u innych dietetyków
  • Szukasz wskazówek praktycznych, aby ułatwić swoją pracę z pacjentami
 
 

ZAUFAJ NASZEMU DOŚWIADCZENIU I WIEDZY

Nasza działalność przez lata rozwijała się podążając za trendami rynku oraz potrzebami klientów. Wydawane przez nas czasopismo oraz warsztaty i konferencje są cenione przez szerokie grono specjalistów. Wśród naszych czasopism znajdziesz: Food Forum.

CO O KONFERENCJI WARSZTATOWEJ MÓWIĄ OSOBY Z BRANŻY DIETETYCZNEJ?

Oto kilka opinii na temat ostatniej edycji!

SZCZEGÓŁY O WYDARZENIU - CO OTRZYMASZ JAKO UCZESTNIK?

TERMIN:
  • 25 września 2021
  • sobota
  • 9:00-17:00
MIEJSCE:
  • Hotel Novotel Poznań Centrum****
  • plac Andersa 1
  • Poznań
CERTYFIKAT:
  • imienny
  • drukowany
  • przekazany bezpośrednio po konferencji
PREZENTACJE:
  • Prezentacje i karty pracy z całości konferencji
  • wysyłane e-mailem w ciągu 14 dni po konferencji
  • do pobrania w pdf

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

Wypełnij formularz, aby wziąć udział w Konferencji warsztatowej
PROMOCJA DLA PAKIETU STACJONARNEGO KONFERENCJA + WARSZTAT OBOWIĄZUJE DO 9 SIERPNIA, GODZINA 12:00.
PO TYM TERMINIE CENA WZROŚNIE!
STACJONARNIE
BILET NA KONFERENCJĘ + WARSZTATY
zł netto
zamiast 599 zł netto
Ograniczona ilość,
tylko 30 miejsc za zł!
W CENIE BILETU OTRZYMASZ:
  • udział w Konferencji stacjonarniej z możliwością zadawania pytań prelegentom
  • dostęp do nowości produktowych i ofert specjalnych na stoiskach partnerów konferencji
  • dostęp 7 dni do nagrań wykładów
  • dostęp do prezentacji po konferencji (w formie PDF do pobrania)
  • imienny, drukowany certyfikat potwierdzający udział, podpisany przez redakcję czasopisma „Food Forum”
  • wymiana doświadczeń z innymi uczestnikami konferencji
  • udział w praktycznych warsztatach - tylko dla wersji stacjonarnej
  • zdrowy lunch i przerwy kawowe
Cena zmienia się 9 sierpnia lub po wykorzystaniu puli 30 wejściówek!
Następna cena: 199 zł netto
STACJONARNIE PREMIUM
BILET NA KONFERENCJĘ + WARSZTATY + KURS
349,00 zł netto
zamiast 799 zł netto
W CENIE BILETU OTRZYMASZ:
  • udział w Konferencji stacjonarniej z możliwością zadawania pytań prelegentom
  • dostęp do nowości produktowych i ofert specjalnych na stoiskach partnerów konferencji
  • dostęp 30 dni do nagrań wykładów
  • dostęp do prezentacji po konferencji (w formie PDF do pobrania)
  • imienny, drukowany certyfikat potwierdzający udział, podpisany przez redakcję czasopisma „Food Forum”
  • wymiana doświadczeń z innymi uczestnikami konferencji
  • udział w praktycznych warsztatach - tylko dla wersji stacjonarnej
  • dostęp do kursu online: Zastosowanie diety eliminacyjnej w terapii choroby Hashimoto o wartości 399 zł netto
  • zdrowy lunch i przerwy kawowe
 
Bilet na
Konferencję ONLINE
zł netto
zamiast 599 zł netto
W CENIE BILETU OTRZYMASZ:
  • udział w wykładach na Konferencji online z możliwością zadawania pytań prelegentom
  • dostęp do wirtualnej strefy targowej
  • dostęp 7 dni do nagrań wykładów
  • dostęp do prezentacji po konferencji (w formie PDF do pobrania)
  • imienny, drukowany certyfikat potwierdzający udział, podpisany przez redakcję czasopisma „Food Forum”
  • wymiana doświadczeń z innymi uczestnikami konferencji

INFORMACJE

25 września 2021
POZNAŃ
Hotel Novotel Poznań Centrum****

plac Andersa 1, Poznań

Hotel Novotel Poznan Centrum usytuowany jest w centrum miasta, zaledwie 1000 metrów od Dworca PKP Poznań Główny (15 minut spacerem), 10 minut od Starego Rynku, 7 km od lotniska.

Komunikacja miejska
Następujące linie przejeżdżają w pobliżu:

  • Autobus: 159 , 171, 190
  • Tramwaj: 12, 18, 2 , 5, 6

Taxi
Do Hotelu Novotel z innych części miasta można dojechać również taksówką. Na dworcu stoją taksówki, do których można bezpośrednio wsiąść. Polecamy też korporacje:

  • Radio Taxi RMI +48 (61) 8 219 219
  • M1 Taxi + 48 (61) 8 222 222

Gdzie kupić bilet?
Bilety są dostępne w sprzedaży na naszej stronie w zakładce BILETY za pośrednictwem strony www.konferencja-dietoterapia.pl

Ile kosztuje bilet?
Aktualne ceny biletów są dostępne w zakładce BILETY na naszej stronie.
Pamiętaj, że ceny biletów na Konferencje stale rosną, dlatego kupując bilet już teraz oszczędzasz.

Czy dostanę fakturę?
Tak, za każdy zakupiony bilet otrzymasz fakturę. Faktury proforma wysyłane są na bieżąco, w ciągu 2-3 dni od daty zgłoszenia na adres @ podany w zgłoszeniu. Faktury końcowe będą dosyłane po wydarzeniu na adresy korespondencyjne wskazane przy zgłoszeniu lub w ciągu 7 dni po opłaceniu proformy.

Co jeśli nie otrzymałem potwierdzenia zgłoszenia?
Jeśli nie otrzymałeś biletu do 48 h przed rozpoczęciem wydarzenia skontaktuj się z nami pod adresem mailowym: szkolenia@forum-media.pl Czy dostanę certyfikat?Certyfikat uczestnictwa w konferencji będzie wydawany po przerwie lunchowej, przy stanowisku rejestracyjnym. Czy otrzymam prezentacje przedstawione na wydarzeniu?Tak, uczestnicy otrzymują dostęp do materiałów po wydarzeniu, ok 2-3 tygodnie po zakończeniu wydarzenia, drogą mailową.

Co jeśli mam bilet i nie mogę pojawić się na wydarzeniu?
Bilety podlegają zwrotowi maksymalnie na 30 dni przed rozpoczęciem wydarzenia. Natomiast jeśli po tym czasie z jakiegokolwiek powodu nie będziesz w stanie uczestniczyć w wydarzeniu możesz to zgłosić przed rozpoczęciem wydarzenia na adres mailowy: szkolenia@forum-media.pl i przepisać swój bilet na inną osobę.

O której rozpocznie się rejestracja?
Rejestracja rozpoczyna się w sobotę 14 marca o godzinie 08:00 i potrwa do godziny 9:00. Wystąpienia rozpoczynamy punktualnie, więc zalecamy przybyć możliwie jak najszybciej, aby uniknąć kolejek oraz zająć dobre miejsce.

Czy podczas wydarzenia będzie dostępne jedzenie?
Podczas wydarzenia będziesz mieć możliwość zakupu żywności u naszych partnerów.

O której zakończy się wydarzenie?
Staramy się zakończyć wydarzenie w planowanych godzinach. Jednak z wagi na to, że podczas konferencji najważniejszą sprawą jest wyczerpanie poszczególnych zagadnień programu i prelegenci chcą zawsze przekazać zaplanowane materiały/prezentacje itd. dlatego zastrzegamy, że harmonogram może ulec zmianie.

POTRZEBUJESZ SZCZEGÓŁOWYCH INFORMACJI? NAPISZ DO NAS!

KONTAKT DLA UCZESTNIKÓW
Katarzyna Bąk
+48 698 661 713
Project Manager
KONTAKT DLA PARTNERÓW
Mariola Zmitrowicz
+48 607 563 894
Szef redakcji
Małgorzata Szadkowska
+48 536 789 854
Brand manager
Roland Paprzycki
+48 502 237 938
Specjalista ds. sprzedaży
ORGANIZATOR:
Forum Media Sp. z o.o.
ul. Polska 13
60-595 Poznań
REGON: 631046924
NIP: 781-15-51-223